Tuesday, 23 December 2008

mari selesaikan yang ni wahai anak melayu!

bile saye bangketkan sesuatu,kamu marah saye seperti panton entry lepas padahael gunung daik dan pulau pandan wujud, cume kamu tutup sikap males mengkaji dengan mengutok saye..
well, saye tak kiseh dikutok asalken tak jadi bangse yeng diketawekan dunie sudahlah..
HOHOHO!!

KALAU ROBOH KOTA MELAKA
PAPAN DI JAWA HAMBA DIRIKAN
KALAU SUNGGUH BAGAI DIKATA
BADAN DAN NYAWA SAYA SERAHKAN

Nah! cobe selesaikan ini..mengapa papan dari Jawa yang hendak digunakeken sebagei ganti ? Kota itu besar sedang papen kecil..dan apa hubongkaetnye Pulau Jawa dalem hal ni..jangen kate tiade jawapan kalo tidek tahu..

17 comments:

HeroHuruHara said...

roboh kota Melaka kerana papannya nipis la beb... papan jawa mantap beb itu pasal portugis/belanda berebut tanah jawa.

kecilnya kota melaka waktu itu memang kayu bahan dirinya...itu pasal portugis masuk tolong kasi naik kota batu..lagipun tensen lah asyik bergaduh berebut dengan belanda tanah jawa tu..

kalau sungguh bak dikata perihal kuatnya papan tanah jawa tu...apa-2 dari tanah jawa memang mantap beb! itu pasal sampai hari ni ramai laki orang..mat-mat kilang, mat-mat teksi sanggup serah badan dan nyawa demi cewek indon yg belambak di malaysia ni...jawa mari mantap beb!!

maun said...

Adapun pantun ini agaknya dibuat oleh orang jawa sendiri. Pada masa kesultanan Melaka, hasil dari perkawhwinan dan perdagangan, orang jawa termasuk Bugis dah penuh kat Melaka ni. Bila kerajaan roboh dek peranan jahat orang Jawa ni..kota Melaka tu digantikan dengan papan dari Jawa sebab kebanyakan kebanyakan orang-orang-jawa yang menolong menjatuhkan Kesultanan Melaka hingga lahir ke Peraktelah mendapat tempat dikalangan sebagai pembesar. pembesar-pembesar ni banyak kroninya yang terdiri dari kontraktor binaan. Orang Jawa ni memnag perangainya taksub pada bangsa dia..jadi semua projek membangunkan kota Melaka selepas kemusnahan akibat perang dan perang saudara di Melaka pada masa tu dimonopoli oleh orang Jawa..betul tak joerock..hehehhe. Contoh zaman kini, pada masa pemerintahan Khir Toyo, semua orang Jawa diangkatnya dari Yang Di Pertua Majlis, Guru Besar dan potfolio penting kerajaan negeri diberi kepada Jawa. Projek kerajaan negeri pun kebanyakannya bi beri pada Jawa. Orang Jawa ni memang rajin dalam bab cari duit tapi suka membanggakan diri dan kuat menipu dan kelentong kuat Cina, India kelentong je dia tak menipu, benda tak ada diada-adakan dan benda ada ditiadakan macam Mat macho Kaveas. Melayu pulak biaq pi lah!!. Aku tak tau selangor dibawah Khalid dan Hassan Ali ni rope mane..Jawe ke deme ni? Yang sahih Perak bukan Jawa sebab deme ase nye orang melayu Melaka. Hidup Nizar..kome bile nak datang tempat mike?

takcoollah.zuhair said...

duhh.. kau penah dengar x wise quote ni??

"You can tell whether a man is clever by his answers. You can tell whether a man is wise by his questions. "

dan aku tak mahu conclude apa2. saja kasi quote.

kau persoal kan psal karya orang. dan itu kah sebenar nya point kau buat blog ni??

ahh. kau faham kah semua karya bangsa kau sendiri?

ini sedutan dari macbeth scene 7. [senang kau nk google nnti]

"They have tied me to a stake; I cannot fly,
But, bear-like, I must fight the course."

boleh bagitahu aku, orang melayu ni kenapa diguna kan beruang? kenapa bukan yang lain??

maaf. ini karya british. tapi sedang kan orang melayu sendiri pun tahu, tak kan orang america yang konon konon nya hebat tak tahu bukan.

lagi pun, ini dikarang oleh penulis yang terhebat, shakespeare. satu dunia perlu tahu rasa nya.

p/s : owh, n btw, aku suka tgok rancangan "american are not stupid". kau tengok?? haha. sumpah kelakar. lagi kelakar dari AFV [american funniest video]. ahh, dalam youtube buatan america sendiri ada klip nya, http://www.youtube.com/watch?v=fJuNgBkloFE

[ni ada subtitle, mana lah tahu, kalau kalau kau tggal di malaysia lama sangat sampai tak boleh faham da english]

Anonymous said...

Jawa bangga dirinya
Bugis besar kepala
Cina menipu kerja
India kelentongnya saje
Melayu biaq pi le
Mat Salleh cakap je
Mat Salleh celup apa-apa pun tak de
Harapkan benda dicelah kelangkang kata UM vice chancellor.ho ho ho

uqbah said...

tautakpe...

ntah pape je. kau...

orang yahudi nak kutuk Islam pun kaji abes-abes Quran siap hafal lagi...
tu baru namanya nak lawan.
bukan macam kau.

kau...
setakat upsr bahasa melayu tak lepas,
ejaan pun tak betul,
nak kutuk pulak...

oh,
kau mat saleh kan?
aku terlupa...
aku kan melayu.

ah, pelupa-pelupa orang melayu,
tak pernah dikutuk Tuhan...

bukan seperti bangsa israel.
ditinggal Musa a.s. baru berapa hari sudah pandai melawan tuhan.

hampir terlupa...
kau bangsa apa?
bagus sangat bangsa kau?

jangan risau.
aku takkan kutuk kau walau apa bangsa kau.
itu kerja Tuhan maha Kaya...

kau tahu tak,
joe rock?
Rasulullah bangsa Arab,
tapi kau tahu siapa keliling baginda?
atau kau memang tak tahu agama?

salman al-farisi dari Parsi,
mencadangkan menggali lubang dalam perang khandak...

Bilal bin Rabah dari ethiopea,
melaungkan azan pertama dalam sejarah dunia...

Suhaib ar-rumy dari Rom,
kemurahan hatinya hingga keuntungan hidup dijamin Tuhan...

kau lihat?
bukan bangsa yang menaikkan darjat manusia.

'takkan Melayu hilang di dunia'

ah, kau apa tahu...

'la yasharu qauman bi qaumin asaa an yakuna khairan minhum...'
Firman Tuhan,

maksudya..
'janganlah kau mengina sesuatu kaum dengan kaum yang lain... mungkin mereka akan menjadi lebih baik dari kau'

taubat is the must

GAFARO said...

KALAU ROBOH KOTA MELAKA
PAPAN DI JAWA HAMBA DIRIKAN
KALAU SUNGGUH BAGAI DIKATA
BADAN DAN NYAWA SAYA SERAHKAN

sebenarnya pantun ni menggambarkan kesungguhan diri....

ko nak komen pun study la habis habis......

nanti penyudahnya orang kata ko ni bangang.......

KALAU SUNGGUH BAGAI DIKATA
BADAN DAN NYAWA SAYA SERAHKAN

kalau betul ko tak suka melayu ape kata ko letak gambar,no fon dengan alamat ko KALAU SUNGGUH BAGAI DIKATA la.....

HeroHuruHara said...

Anak muda bernama UQBAH ini mematangkan fikiran jumud kau 'JOEROCK'. Memang sifat MUSIBAT kau JOEROCK sudah habis tercalar dengan kata-kata anak muda ini yang cukup berilmiah.

JOEROCK diharap lain kali kalau nak buat MUSIBAT perlu dikaji pepatah ini
"Kalu Kail Pangjang Sejengkal Lautan Dalam Jangan Diduga"....
dan lagi satu " Kalau betul kau bukan Melayu buka zip tunjuk berapa jengkal kau punya burung...manalah tahu kalau kau rasa burung kau panjang dari burung Melayu" hakhakhakhak sahak

spiderman said...

salam..
ade orng jawe..bugis..minang..mendeleng..melayu asli..banjar,mat saleh pn masuk dan ntahapeape lg.
ni semua manusia same je..tamak,penipu, besar kepala,ego,rasuah,seks,nk kaya,selfish,dan seangkatan dengannye...hanya satu je iaitu agama islam.

joe rock said...

laa..tidek bole jawab rupenye..hohoho!!
ohh!!pasal Shakespeare tibe masenye saye aken kupes satu persatu, bukan dia saje, filoso da vinci, estetika dalam mozart dan chopin sebagaeimane saye bace tun sri lanang,hikayat merong mahawangsa yeng kamu tak perneh tengok..hohoho!!

sahabet,
tidek suseh mahu fahem sajak shakespeare (sheikh safie), cukup sekader belajer bahase inggeris dalem sains dan matematik saje..
hohoho!!

maun said...

syabas maun, sekureng2nye ade jawapen dan hamper betol..yang lain bangong! hohoho! lari..

Djoe said...

korang takleh jawap sebab korang bukan keturunan JAWA macam Joe rock ni..wakakakak...
saya sendiripun tak tahu apa jawapan dia...
joe rock tau ke???..ke pandai menyoal saja tapi takleh jawap?...LOL.

joe rock said...

hohoho!
kebangkiten wira2 Jawa pimpinen para wali menenteng Majapahit cukop mengesankaen dan mengagumkan sehingge tersebar ke tanaeh Melayu..sebeb itu Melake mahu meminjaem semangaet jawa itu jika mereke gagal mempertahenkaen Melake..itulah timbolnya pembayeng panton begitu..selebihnye cari sendri . Melayu kalo mahu maju jangen asyik minte disuap..muke subsidi!!hohohoho!!

KISAH DIRI said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

mungkin betul kata herohuruhara..mungkin betul kata maun..hal2 mcm nih berubah ikut peredaran zaman dan kita boleh tafsir sendiri...
boleh jd pelbagai wacana..
shakespeare? hebat? ada juga karyanya yg disadur..cuma kebenaran selalunya sering ditutup!
kata ustaz kat tv 9..hebat lagi ALLAH..

Anonymous said...

org yang mengutuk joe rock ni org yg tak reti seni penulisan. mcm chamil waria tulis pasal yb teresa. faham reverse psychology tak?. apalah nak kecoh sangat psl joe rock yg mmg bukan mat saleh ni.

ngapa org melayu suka sangat gelarkan bangsa ingeris ni MAT SALIH?.
yg aku tau Mat singkatan dari Ahmad atau mohamad (bukan ke nama tu mulia utk org islam)?

salih bahasa arab yg di melayukan bermakna org yg alim.

jadi secara tak langsung melayu angkat bangsa ni secara tak langsung.

org yg bertanya selalunya ada jawapan. seperti kata joe rock yg aku pasti melayu ni jangan tunggu nak disuapkan aje, jadi bagi yg tak tahu cuba cari kenapa bangsa ni di panggil mat salih tolong cari. aku tak pernah panggil org putih ni mat salih.

joe rock said...

hohoho!
mat saleh? ye..melayu sendri beri gelaran mulia walhel taktau aselusol perkataen mat saleh

mancheng said...

alamak bro,

mana boleh percaya cakap2 diorang ni. janji2 manis. 'suh perang sebab nak terus boleh kutip cukai jer...mana ada fikir pasal 'agama2' 'bangsa2'poorah

tu gua nyer perspektif laa