Tuesday, 30 December 2008

Melayu- sorong papan tarik papan

sorong papan tarik papan
buah keranji dalam perahu
suruh makan engkau makan
suruh mengaji engkau tak mahu

oraeng dulu2 sudeh menggamberkaen keadaen bangse Melayu yang memaeng kuaet maken daen hanye sebok pasael makaen dan perot sahaje tetapi amat males belajer daen mengkaji, akibatnye menjadi bangse yaeng mundor, sombong tetapi sensitif...

cube dengar apa isi yeng selau diborakken oleh ramaei oreng Melayu? berkisar pasael makan..kedaei mane tomyamnye best, atau asam pedes restoren mana sedap..kari kepala ikaen dan iken bakar di mana power...HOHOHO..tak habes2 pasel maken..bulaen puase yaneg dipentingkan maken, maken, maken.
apa nek sahor pagi nanti den ape nak berbuke nanti..maken maken maken,,

oh ye! Yeng bace blog ni tentulah pandei belake tapi jangen terkejot ade yang dah tak kenel ape itu buah keranji kerane hutaen semaken pupus..
HOHOHO!!

13 comments:

maun said...

Orang Melayu memang le macam tu, besorkan makan, lepas mesyuarat makan, seminar makan, forum makan. Tak tahu le berapa banyak duit rakyat habis menyediakan makan mesyurat menteri,pegawai kerajaan dan sebagainya. Dah makan je kerjanya, mana nak mengaji, hati pun jadi buta kayu. tentang buah keranji tu aku memang tak tahu dan terbyangpun macam mana rupanye, mungkin keranji ni buah kera bila digabungkan dengan buah anjing..jadilah buah keranji. Inilah akibatnya selagi hidup, makan!makan!makan!Otakpun dah macam buah keranji..ng.

Anonymous said...

Hi Mr. Joe Rock,

What you say is true in context with Malays nowadays. Civilised society identified as those

who are well-versed in language. Who can, by the power of their vocabulary, are able to make known their intention by just forming sentences to the other party.

Thus, in my point of view, the malays of old, at the time of our forefathers, they have

achieved a level of civility comparatively to other emerging civil society then. This can be seen by their power of language. To illustrate; "mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih". This is equivalent to an English idiom "a pot calling a kettle black". I am sure you, the learned Mr. Joe Rock, will agree to my arguement.

However, Malays of nowadays, are so ashamed of their heritage that they adopt other people "culture" with no regard of the consequences to their own beliefs and culture. Which are such ashame because the Malay culture, are very, comparatively as advanced and as equivalent to other culture in this world.

Mr. Rock,

To discuss the psyche of the Malays nowadays will need a more in depth studies. Perhaps, we can do a doctorate on the Malays just to decompose the mentality of Malays that are debilitating them.

zh.ibrahim said...

Hi Mr. Joe Rock,

What you say is true in context with Malays nowadays. Civilised society identified as those who are well-versed in language. Who can, by the power of their vocabulary, are able to make known their intention by just forming sentences to the other party.

Thus, in my point of view, the malays of old, at the time of our forefathers, they have achieved a level of civility comparatively to other emerging civil society then. This can be seen by their power of language. To illustrate; "mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih". This is equivalent to an English idiom "a pot calling a kettle black". I am sure you, the learned Mr. Joe Rock, will agree to my arguement.

However, Malays of nowadays, are so ashamed of their heritage that they adopt other people "culture" with no regard of the consequences to their own beliefs and culture. Which are such ashame because the Malay culture are very comparatively as advanced and as equivalent to other culture in this world.

Mr. Rock,

To discuss the psyche of the Malays nowadays will need a more in depth studies. Perhaps, we can do a doctorate on the Malays just to decompose the mentality of Malays that are delibitating them.

PS: Sorry for the double entry, I rarely post messages.

joe rock said...

maun,suseh mencari manusia jujur seperti kamu..kadeng2 untuk mesyuarat penganjuran sesebuah majlis mereka mengambel mase yang terlalu lame hanye untok membincengkaen menu makanan saja,,oh yes! Buah keranji sejenies buah hutan yang pokoknye besar spesies balak, buahnye kecel kulit gelap hitem tetapi isinye masam2 manes seperti baldu kejinggaan..

fine,zh ibrahim!u are absolutely right..they need a mind revolution to getaway from the selfishness, they must stop playing blind and break free..

~PakKaramu~ said...

Selamat menyambut tahun baru 09

H2 said...

for this one mr joe rock, i do totally agree. and, even, i don't even have a further arguement on this one. yet, you'll see in those so-called malay dramas, you can't even find even a single dramas that do not have a scene where the actors sitting on the dinner table, fulfilling their big belly while talking. If anybody do found out one, tell me. I suppose all of you will agree with me.

And, what is more stupid than that is, that scene has nothing to do with all those food, or even the table. it such like, they do love dinner table damn much that make that object couldn't be called dinner table, but "chatting table".

and, even in Ramadhan, all of Moslems are supposed to tie their big fucking bellies up, but things went up side down. Haha, they are thinking about food more. And even, it becomes a month of increasing their weight.

But, Mr. Joe Rock, I hope that you won't deny that the fact, the most obesity patients are Americans because they do get all those McD, KFC, Hardees, and such kind of fast food as their every hour snack. Hoho. So do Malays who got Strokes and Arabs who got Diabetes.

Am I right?

joe rock said...

H2,
U got ur point there! no doubt no argument..

Anonymous said...

mr. joe,
meludah ke langit kene muka sendiri..
sama lah keadaannya dengan mr joe. xcukup bangsa lain mengutuk bangsa melayu, org melayu sendiri mengutuk diri sendiri...

apa yang perlu dibuat? mengutuk diri sendiri hanyalah mengaminkan diri sendiri supaya jadi lebih teruk dan semakin teruk..

Sebagai melayu generasi baru, saya lihat kita tidak boleh lari dari hakikatnya kelemahan-kelemahan sepertimana banyak saudara tulis disini. Semuanya berkait rapat dengan budaya, cara dan gaya. Tetapi sifat budaya boleh diubah dan diluntur. Contohnya, ramai melayu elit tidak lagi mengamal budaya asal melayu yang banyak dikutuk saudara dan pembaca disini.

Budaya datangnya dari pemikiran. Pemikiran melayu haruslah diubah. Bangsa yang maju dan berdaya saing mempunyai pemikiran yang terkehadapan. Kerajaan dan Media punyai peranan penting dalam hal ini. Media haruslah mengurangkan seminima mungkin hiburan yang merosak pemikiran.

Bangsa Melayu sangat kurang membaca. Kurang buku dihasil intelek melayu. bahan Bacaan atau santapan otak melayu biasanya berkisar hiburan, hal artis, hal rumahtangga org.. Suratkhabar yang sarat dengan hiburan dan junk news merupakan suratkhabar yang ramai pembelinya org melayu... artis kahwin keluar frontpage dan lintas langsung di tv.. Majalah mangga, mastika dan cerita karut dan tahyul menjadi bahan bacaan melayu...

Macamana tak rosak pemikiran melayu? dari generasi tua hinggalah generasi muda..

Apa yang patut dibuat oleh kita semua ialah berubah. Tingkatkan tahap pengetahuan dan mensasarkan ilmu untuk meninggikan darjat bangsa.

kerana kita melayu kita tidak boleh lari dari hakikatnya kelemahan bangsa kita. Kita tidak boleh tukar kerakyatan atau status bangsa, supaya kita berada diluar bangsa melayu dan boleh mengutuk melayu dengan slank omputih kononya bahasa inggeris kita excellent.

Apa yang mampu dibuat ialah mengubah diri dan buktikan kita sendiri tidak seperti kita kutukkan.

Don't be a typical Malay..

asparados said...

bile mau kluar posting baru daaaa?letih la tunggu...bosan dgn isu ni...lets bring malay people to a new evoluted mind...lets go!!

joe rock said...

stay calm bro,don't rush to wipe the rust...

Joe Rock said...

who da hell steal my name?

Harimau-Menaip said...

Vodos juga Joe Rock ni sampai terlepas orang yang menyamar nama dia dalam blog dia sendiri...

Apapun, Joe Rock ada point...

Joe Rock said...

yes